İletişim-İş Yöneticisi Erman Türkmen: Sağlığımız için örgütlenelim

Erman TÜRKMEN
DİSK/İletişim-İş Yöneticisi

Ülkenin ve dünyanın tek gündemi haline gelen koronavirüs salgını birçok sektör gibi iletişim ve haberleşme sektöründe çalışanları da etkiliyor. Büyük iletişim firmaları kendi bünyesindeki elemanları ya evden çalıştırarak ya da nöbetleşe çalıştırma şeklinde “korumaya” çalışırken özellikle taşeron çalıştırılan dış hizmetler dediğimiz alanda (kablo çekimi, evlere internet bağlantısı) sıkıntılar yaşanıyor.

Türk Telekom AŞ’ye bağlı ATS Teknik’te çalışan işçiler ülkede “Evde kal” çağrılarının yapıldığı bir dönemde hizmet vermeye devam ediyor. İşçiler çalışırken herhangi bir önlem alınmadığını ifade ediyorlar.İstanbul Bakırköy’de çalışan ATS Tekniğe bağlı ekipte çalışan bir arkadaşımız modem arızası için gittikleri evde yaşayanların yurt dışından bir hafta önce geldiğini ve karantinada olduklarını sonradan öğreniyor. Bu durum öğrenildikten sonra o arkadaşımız da karantinaya alınıyor.

Böylesi bir dönemde gidilecek eve dair bilginin sorgulanması gerektiğini belirten işçiler, kendilerine kısıtlı eldiven, maske ve dezenfektan verildiğini söylüyor. İşçiler “Hem bizim için hem gittiğimiz evde yaşayanlar için riskli bir durum” diyor. Saha çalışanlarının kısıtlı önlemlerle hizmet vermeye çalıştıklarını belirten işçiler, en azından böylesi bir dönemde dönüşümlü çalışmak veya çalışma saatlerinin düşürülmesini istiyor. Ancak işçiler bu dönemde artan iş yükünden dolayı virüsün varlığını bile unuttuklarını ifade ediyor.

İletişim-İş Sendikası olarak ülkenin geçtiği bu zor dönemin normal süreçlerdeki gibi yürütülemeyeceğini, insan sağlığının her şeyin üstünde olduğunu belirtmek istiyoruz. Bu süreçte, ana şirketlerin kendilerine bağlı taşeron şirketlerin, işçiler için ne gibi tedbirler aldığını denetlemesi gerekiyor. Sendika olarak iş kolumuza dahil olan posta, çağrı merkezi emekçilerinin de buna benzer sorunlar yaşadıklarını biliyoruz. Hatta birkaç bölgede çalışan işçi arkadaşlarımızın tepki göstererek iş durdurması gündeme geliyor. Ancak posta, haberleşme, iletişim ve çağrı merkezlerinde önlemlerin yetersiz olması karşısında işçi arkadaşlarımızda oluşan tepkiye rağmen, patronların süreci normal şekilde yürütme çabalarında olmaları kabul edilemez bir durumdur.

Sendika olarak PTT, Telekom ve özel GSM operatörlerine bağlı taşeron işçilerine sesleniyoruz. Yaşadığımız bu sorunları örgütlenerek sendikalaşarak çözebiliriz.